Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 02. 11:48, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedőre eddig harminckét csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.

A legtöbb versenyző helybéli vagy a környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, de az indulók között lesz komáromi és több külföldi csapat is Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról – mondta Szécsi Andrea szervező csütörtökön az MTI-nek.
A program reggel fogatos felvonulással indul Röszke utcáin, majd reggel nyolckor elkezdődik a főzés. A versenyen legfeljebb négyfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják.
Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni fantázia szerint tálalt három darab töltött káposztát a zsűrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a legimpozánsabban tálalt és a legújszerűbb ízlésvilágú töltött káposztát is.
Szécsi Andrea elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltöttkáposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölthúst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.
A szervező szerint az ízletes töltött káposzta titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.
A versenyzők annyi töltött káposztát készíthetnek, amennyit akarnak, a szervezők csak a zsűrizésre kínált ételt kérik el; ha több káposztát főz egy-egy versenyző, magának kell gondoskodnia arról, hogy társakat találjon az elfogyasztásához. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezzel azonban nem lesz gond. A versenyzők általában büszkén kóstoltatják ételremekeiket, és a rendezvény látogatóinak a helybéli vendéglősök is készítenek töltött káposztát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket